Turfroute

Varen op de Turfroute

Ontspannen langs de Turfroute

Appelscha ligt aan de Turfroute, een netwerk van vaarwegen wat vanaf de 16e eeuw werd aangelegd om het tijdens het turfsteken gewonnen veen af te voeren. De Turfroute loopt voornamelijk door Friesland, en een deel door het westen van Drenthe en de kop van Overijssel. In de jaren 70 is de route aangepast voor de pleziervaart, en sindsdien een populaire attractie voor watersporters in Friesland.

Varen door een prachtig landschap

De Turfroute is een goede tegenhanger van de Friese Meren in het westen van Friesland. Waar u op de meren op open water vaart, vaart u op de kanalen van de Turfroute langs prachtige landschappen en door een bosrijk gebied. Daarnaast leiden de waterwegen u onderweg door 4 prachtige nationale parken, zodat u de prachtige natuur vanaf het water kunt aanschouwen.

Genieten aan de vaart

Het kanaal wat langs Appelscha loopt wordt ook wel de "Appelschaster vaart" genoemd. Deze vaart gaat over in de "Opsterlandse Compagnonsvaart" in het noordwesten, en in de "Drentse hoofdvaart" in het zuiden. Langs grote stukken van de Turfroute kunt u ook heerlijk wandelen of fietsen, maar u kunt natuurlijk ook heerlijk op een terrasje genieten en kijken naar de bootjes die voorbij komen varen. Ook is het mogelijk om een rondvaart op de Turfroute te maken tijdens uw vakantie. Zo ziet u het prachtige landschap eens vanuit een ander oogpunt!

Vertrekpunt:

Contactgegevens

Buitenplaats De Hildenberg
Gruun 1
8426 NA Appelscha
Telefoon: 0516 - 43 35 68
Route